Hvordan holdes kælegrise

Hvordan holdes kælegrise

Hvordan holdes kælegrise 

Kælegrise er populære kæledyr, som kan give mange glæder og udfordringer. Men inden du anskaffer dig en kælegris, skal du være opmærksom på nogle vigtige ting, som kan have betydning for din og grisens trivsel.

 Kælegrise skal have selskab

Grise er sociale dyr, som har brug for at være sammen med andre grise. Det er derfor ikke nok at have én gris, men mindst to. Hvis du kun har én gris, vil den føle sig ensom og understimuleret, og det kan føre til adfærdsproblemer som aggression, destruktion og stress. Du skal også være indstillet på at bruge tid på at interagere med dine grise hver dag, da de er intelligente og nysgerrige dyr, som har brug for mental stimulering og kærlighed.

Kælegrise skal have plads

Grise har behov for at bevæge sig og udforske deres omgivelser. De skal derfor have adgang til et stort udendørsareal, hvor de kan rode i jorden, spise græs og planter, og lege med hinanden. Det anbefales at have mindst 10x20 meter til to minigrise eller 20x40 meter til to kunekune eller meishan grise. Folden skal være indhegnet med et solidt hegn og tre strømførende tråde for at forhindre grisene i at stikke af eller få besøg af uønskede gæster. Grisene skal også have et tørt og isoleret hus eller skur, hvor de kan sove og søge ly.

Kælegrise skal have lovligt ophold

Du kan ikke bare købe en kælegris og tage den med hjem. Der er nemlig nogle regler og love, som du skal overholde, hvis du vil holde gris som kæledyr. For det første skal du bo i en landzone eller have dispensation fra din kommune til at holde gris i en byzone. For det andet skal du registrere dig selv og dine grise i Fødevarestyrelsens Centrale Husdyrbrugsregister (CHR), så myndighederne kan forebygge og opspore smitsomme sygdomme hos svin. For det tredje skal du føre en fortegnelse over dine grise og melde til CHR, hvis du flytter grise til eller fra din besætning.

Kælegrise skal have sund kost

Grise er altædende dyr, som kan spise næsten alt, hvad de kommer i nærheden af. Men det betyder ikke, at de skal have alt, hvad de kommer i nærheden af. Grise har brug for en varieret og afbalanceret kost, som består af grøntfoder, frugt, grøntsager, kornprodukter og specielt grisefoder. Grisefoderet indeholder de nødvendige vitaminer og mineraler, som grisene har brug for til at vokse og holde sig sunde. Du skal undgå at give dine grise madrester fra dit eget køkken, da det kan indeholde skadelige bakterier eller stoffer for grisene. Du skal også sørge for at dine grise altid har adgang til friskt vand.

Kælegrise skal have god hygiejne

Grise er rene dyr, som gerne vil holde sig selv og deres omgivelser pæne og ordentlige. De vil for eksempel ikke besørge der, hvor de spiser eller sover. Du skal derfor sørge for at holde din fold ren og ryddelig, så dine grise ikke bliver udsat for sygdomme eller skadedyr. Du skal også holde øje med dine grises helbred og adfærd, og kontakte en dyrlæge, hvis du opdager noget unormalt. Grise skal vaccineres mod visse sygdomme, og de skal have klippet klove og tænder regelmæssigt. Hvis du har en orne, skal du også overveje at få den kastreret, da det kan mindske aggressivitet og lugtgener.

 Kælegrise skal have opdragelse

Grise er kloge dyr, som kan lære mange ting, hvis de får den rette træning og motivation. Du kan for eksempel lære dine grise at komme når du kalder på dem, at sidde, give pote, danse rundt eller lave andre sjove tricks. Du kan også lære dine grise at være renlige, hvis du vil have dem indendørs. Det kræver dog tålmodighed og konsekvens at opdrage en gris, da den også kan være stædig og selvstændig. Du skal bruge positive forstærkninger som ros og godbidder, når du træner din gris, og aldrig skælde ud eller straffe den fysisk.

Kælegrise skal have socialisering

Grise er nysgerrige dyr, som gerne vil møde nye mennesker og dyr. Det er derfor vigtigt at socialisere dine grise fra en tidlig alder, så de vænner sig til forskellige situationer og stimuli. Du kan for eksempel tage dine grise med på besøg hos venner eller familie, som har andre kæledyr eller børn. Du kan også tage dine grise med til dyrlægen eller til et kursus for kælegriseejere. Jo mere du udsætter dine grise for forskellige oplevelser, jo mere trygge og glade vil de blive.

Kælegrise skal have aktivering

Grise er aktive dyr, som har brug for at bruge deres krop og hjerne hver dag. De skal derfor have adgang til legetøj og aktiviteter, som kan stimulere dem fysisk og mentalt. Du kan for eksempel give dine grise bolde, tønder, reb eller andet legetøj, som de kan skubbe rundt med eller bide i. Du kan også give dine grise foder i en bold eller et rør med huller i, så de skal arbejde for at få maden ud. Du kan også lave en forhindringsbane eller en skattejagt for dine grise, hvor de skal løbe, hoppe, kravle eller grave efter godbidder.

Kælegrise skal have respekt

Grise er følsomme dyr, som har brug for at blive behandlet med respekt og omsorg. Du skal derfor aldrig gøre noget mod din gris, som du ikke ville gøre mod et andet kæledyr eller et menneske. Du skal aldrig slå, sparke, råbe ad eller skræmme din gris. Du skal heller ikke tvinge din gris til at gøre noget, den ikke har lyst til eller er bange for. Du skal altid være rolig, venlig og kærlig overfor din gris, og vise den at du er dens ven og leder.

Kælegrise skal have kærlighed

Grise er kærlige dyr, som elsker at blive nusset og krammet. De vil gerne ligge tæt op ad dig eller hinanden, når de sover eller slapper af. De vil også gerne give dig slik på kinden eller snude i håret, når de vil vise dig deres hengivenhed. Du skal derfor give dine grise masser af kærlighed hver dag, og nyde det særlige bånd I har sammen.

Relaterede produkter

For nylig set

Ingen produkter

Menu

Mit HesteGrovvaren

QR kode