Din hest er drægtig

Din hest er drægtig

Hvordan man passer på en drægtig hest? 

Hvis du har en hest, der er drægtig, er det vigtigt at vide, hvordan du skal tage dig af den under og efter drægtigheden. En drægtig hest har brug for særlig opmærksomhed og pleje for at sikre dens sundhed og det kommende føls velbefindende. Her er nogle tips til, hvordan du passer på en drægtig hest.

Fodring. En drægtig hest har brug for mere energi, protein, mineraler og vitaminer end en ikke-drægtig hest. Det er derfor vigtigt at give den et godt og afbalanceret foder, der dækker dens behov. Du kan rådføre dig med din dyrlæge eller en ernæringsekspert om det bedste foder til din hest. Generelt bør du øge mængden af foder gradvist i løbet af drægtigheden, især i de sidste tre måneder, hvor føllet vokser mest. Du bør også sørge for, at din hest har adgang til friskt og rent vand hele tiden. 

  • Motion. En drægtig hest har stadig brug for motion for at holde sig i form og forebygge problemer som forstoppelse, kolik og overvægt. Du kan ride på din hest i de første syv måneder af drægtigheden, så længe du ikke presser den for hårdt eller udsætter den for stress eller fare. Du bør dog undgå at ride på din hest i de sidste to måneder af drægtigheden, da det kan være ubehageligt eller skadeligt for den og føllet. I stedet kan du lade din hest gå frit i en indhegning eller en fold, hvor den kan bevæge sig efter behov. 
  • Sundhed. En drægtig hest har brug for regelmæssige sundhedstjek hos en dyrlæge for at overvåge dens tilstand og føllets udvikling. Du bør få din hest vaccineret og ormebehandlet efter anbefaling fra din dyrlæge. Du bør også holde øje med tegn på sygdom eller komplikationer hos din hest, såsom udflåd fra skeden, feber, sløvhed, nedsat appetit eller halthed. Hvis du bemærker noget unormalt hos din hest, skal du straks kontakte din dyrlæge.
  • Fødsel. En drægtig hest går normalt i fol i 11 måneder, men det kan variere fra 10 til 12 måneder. Det er derfor vigtigt at kende tegnene på, at din hest er ved at fole, så du kan være klar til at hjælpe den om nødvendigt. Nogle af tegnene på, at din hest er ved at fole, er:

    - Mælkekirtlerne svulmer op og begynder at lække mælk.
    - Vulvaen bliver slap og udvidet.
    - Halen bliver løs og løftet.
    - Maven synker ned og flytter sig bagud.
    - Hesten bliver rastløs og viser tegn på ubehag.
  • Når din hest begynder at fode, skal du sørge for, at den har et roligt og rent sted at gøre det. Du bør også have et fødselskit klar med ting som håndklæder, saks, navlestrengsklemme, jodopløsning og telefonnumre til din dyrlæge og andre nødkontakter. Du bør lade din hest fole i fred, men holde øje med den fra en sikker afstand. Hvis alt går godt, vil din hest føde et sundt og levedygtigt føl inden for en time efter de første veer. Hvis der opstår problemer under fødslen, såsom at føllet sidder fast, bliver der ikke skubbet, eller at moderkagen ikke kommer ud, skal du straks ringe til din dyrlæge.
  • Efterfødsel. Efter at din hest har folet, skal du sørge for, at den og føllet er sunde og raske. Du bør tjekke, at føllet trækker vejret normalt, har en normal puls og temperatur, og at det står op og dier inden for to timer efter fødslen. Du bør også tjekke, at din hest har det godt, at den ikke bløder for meget, og at den spiser og drikker normalt. Du bør lade din dyrlæge undersøge din hest og føllet inden for 24 timer efter fødslen for at sikre, at alt er i orden.

 At have en drægtig hest er en stor glæde og et stort ansvar. Hvis du følger disse tips til, hvordan du passer på en drægtig hest, vil du øge chancen for, at din hest får en sund og lykkelig drægtighed og foling.

For nylig set

Ingen produkter

Menu

Mit HesteGrovvaren

QR kode