Fokus på saltmangel hos heste

Fokus på saltmangel hos heste

En hest der udfører moderat arbejde i sommervarmen mister ca. 15 gram salt pr 100 kg legemsvægt. Derfor skal du være opmærksom på salt balancen. Hvis din hest vejer 400 kg, mister den ca. 60 gram salt pr dag. Derfor er det vigtigt at tilføre elektrolytter. Hesten kan ikke indtage nok salt via sliksten eller gennem foderet.

Ved almindeligt arbejde mister hesten 1-4 liter sved, ved moderat arbejde mister den 7 – 9 liter og ved hårdt arbejde 12 – 18 liter.

Det er derfor vigtigt at hesten får rigeligt med vand og tilført elektrolytter, hvilket især er vigtigt for sportshesten for at øge bufferkapaciteten, så de kan yde mere og i længere tid.

I denne blog post vil jeg forklare mere om salt balancen hos heste, hvorfor det er nødvendigt at give dem ekstra salt, og hvordan du kan gøre det på en sikker og effektiv måde.

Salt er et essentielt mineral for heste, da det indeholder natrium og klorid, som er vigtige for at regulere væskebalancen, blodtrykket, syre-base balancen og nerve- og muskelfunktionen. Salt er også vandopløseligt, så en hest naturligt balancerer salt indtaget ved at drikke vand for at skylle overskydende ud. Hvis salt toksicitet - også kendt som salt forgiftning eller hypernatremi (for meget natrium i blodet) - opstår, er det generelt fordi en hest holder op med at drikke eller ikke har adgang til vand.

Heste taber salt gennem sved, urin og afføring. Når en hest sveder, taber den ikke kun vand, men også elektrolytter som natrium, klorid, kalium, magnesium og calcium. Disse elektrolytter er nødvendige for at opretholde en normal væskebalance og muskelkontraktion. Hvis en hest taber for mange elektrolytter, kan det føre til dehydrering, nedsat ydeevne, muskelkramper, træthed og i værste fald kollaps.

Heste har et dagligt minimumsbehov for salt på ca. 0.02 x kropsvægt i gram natrium og 0.08 x kropsvægt i gram klorid. For en 450 kg hest svarer det til 9 gram natrium og 36 gram klorid om dagen. Disse er minimumsniveauer; det tager ikke højde for svedtab på en varm dag eller ved motion.

Hø og græs indeholder lidt salt, så det er nødvendigt at give heste adgang til ekstra salt enten som en sliksten eller som løst salt. En sliksten kan være en god måde at lade hesten selv regulere sit salt indtag på, men nogle heste kan have svært ved at få nok salt på denne måde. Derfor kan det være en god idé at tilbyde løst salt i foderet eller i en separat skål. Det anbefales at give ca. 10 gram salt pr 100 kg kropsvægt om dagen til en hest i moderat arbejde. Det vil sige ca. 40 gram salt om dagen til en 400 kg hest.

Hvis du giver din hest ekstra salt, skal du også sørge for at den har adgang til frisk og rent vand hele tiden. Heste drikker normalt mellem 5 og 10 liter vand pr 100 kg kropsvægt om dagen, men dette kan variere afhængigt af temperaturen, foderet og aktivitetsniveauet. Hvis du giver din hest elektrolytter i form af et pulver eller en pasta, skal du følge producentens anvisninger og ikke overskride den anbefalede dosis.

Salt balancen hos heste er vigtig for deres sundhed og præstation. Ved at give din hest ekstra salt og vand kan du hjælpe den med at holde sig hydreret.

Relaterede produkter

For nylig set

Ingen produkter

Menu

Mit HesteGrovvaren

QR kode