Har heste virkelig brug for sukker?

Har heste virkelig brug for sukker?

Svaret er faktisk et stort rungende JA!

Vi ved, at der er stor fokus på sukkerindholdet i din hests foder. Derfor vælger vi at tage dette emne op, da vi mener, at der er kommet et for stort fokus på at undgå sukker i din hests foder.
Din hest har nemlig brug for sukker for at kunne fungere. Selvfølgelig skal den ikke have for meget, men du behøver ikke at ligge søvnløs om natten, hvis dit foder fx indeholder 9 % sukker.

Det er nemlig sådan, at din hests hjerne og lever har brug for sukker for at fungere, og det er de to vigtigste organer i din hests krop.

Kroppen kan dog omdanne protein og fedt til sukker, men denne proces er ret krævende for din hest og derfor er det bedst, hvis din hest får en vis mængde sukker dagligt, så kroppen kan trives optimalt.

Det næste spørgsmål kan være, om der findes en minimumsgrænse for, hvor meget sukker hesten har brug for om dagen!

Det er desværre ikke noget, som forskningen endnu har haft interesse i at undersøge, og derfor kan vi ikke give et svar på det spørgsmål. Til gengæld er der forsket i, hvilken type sukker din hest har brug for.

Det er nemlig sådan, at sukker ikke bare er sukker. Der findes virkelig mange forskellige slags sukkerarter. Mange slags kan din hest selv danne, men der findes også det, der kaldes for essentielle sukkertyper. Faktisk hele 8 forskellige essentielle sukkertyper.  

Det er sukkertyper, som din hest har svært ved at danne selv og derfor skal de gerne tilføres i din hests foder.
Disse 8 essentielle sukkerstoffer har stor betydning for kroppens immunforsvar og øvrige normale funktion.

Disse sukkerstoffer danner sammen med fedtsyrer og protein en masse forskellige signalstoffer, som gør cellerne i stand til at kommunikere med hinanden.

Mellemrummet mellem alle cellerne i kroppen og cellernes overflade er nemlig fyldt med disse sukkerstoffer.

De 8 essentielle sukkerstoffer er:

  • Glukose: Dette stammer fra almindeligt sukker og nedbrudt stivelse, så i princippet har din hest muligvis for meget af det, men det er stadig essentielt.
  • Galaktose: Øger optagelsen af kalk og er godt for langtidshukommelsen. Findes fx i pektinfibre fra roer og æbler, så det er nemt at tilbyde din hest dette i foderplanen.
  • Mannose: Øger kommunikationen mellem celler og er nødvendig for produktion af cytokiner i immunforsvaret. Findes fx i æbler og bær.
  • Fucose: Understøtter immunforsvaret og balancerer det, hvis det er overaktivt. Findes særlig i visse svampe. 
  • N-Acetylgalaktosamin: Sikrer korrekt kommunikation imellem cellerne. Findes især i morbær og jostabær.
  • N-acetylglucosamin: Stimulerer immunforsvaret og tarmslimhindens funktion. Nedbrydningsproduktet glucosamin er vigtigt for bruskfunktionen i leddene. Findes især i muslingeskaller, som hos den grønlæbede musling.
  • N-acetylneuraminsyre: God for hjernen og hukommelsen, samt slimdannelse på forskellige slimhinder i kroppen.
  • Xylose: Understøtter immunforsvaret og forbedrer cellekommunikationen. Findes fx i frugt og gulerødder.

Ud over disse essentielle sukkertyper, findes også en lang række sukkertyper, som virker som en prebiotika på hestens bagtarm.

Kilde: St. Hippolyt Danmark

For nylig set

Ingen produkter

Menu

Mit HesteGrovvaren

QR kode